Temperamentul poate fi schimbat!

Am auzit din copilărie – și cred că și tu! – că nu se poate schimba temperamentul. Că sunt x tipuri de temperament și de combinații ale acestora și că asta e: care ți-a fost dat, ăla-l porți toată viața.

Am auzit nenumărați oameni, scuzându-și comportamentul cu această axiomă diformă: „Ce sa fac, ăsta-s eu! Așa mi-e temperamentul. Sunt coleric/sangvinic/melancolic/flegmatic”.

Și pe epitaful lor, ar putea scrie: „Am fost ce mi s-a nimerit să-mi fie dat să fiu și n-am putut face mare lucru în privința asta. Asta e!”.

Ce trist! 🙁

Această axiomă pare că e tot atât de adevărată ca și expresia „când o să zboare porcul”.

Și uite că porcul poate zbura în zilele noastre, ca animal de companie. 🙂

Biblia, din timpuri străvechi, evocă și ea această concepție de implacabilitate. Spune așa: „Poate un etiopian să-şi schimbe pielea sau un pardos să-şi schimbe petele? Tot aşa, aţi putea voi să faceţi binele, voi, care sunteţi deprinşi să faceţi răul?” – Biblia, Ieremia 13:23

Am însă vești bune!

Temperamentul e doar exprimarea exterioară a lumii noastre interioare.

Prin urmare, orice schimbare a lumii noastre interioare, a gândurilor noastre, va fi urmată nemijlocit de o schimbare corespunzătoare a comportamentului exterior.

Concepția limitativă, adoptată ca regulă aproape axiomatică de majoritatea omenirii, este că avem înnăscut temperamentul și că e ca un destin implacabil pentru noi.

Într-adevăr, comportamentul nostru e dat de bagajul de gânduri memorate în subconștientul nostru. Subconștient care ne-a fost scris chiar înainte de a ne naște în perioada intrauterină cât și în copilăria timpurie.

Totuși, subconștientul, depozitarul temperamentului (comportamentului) poate fi reprogramat, reînnoit.

Gândurile noastre ne alimentează starea internă de a fi. Această stare de a fi interioară, determină modul nostru de raportare, de reacție la mediul extern.

Biblia, carte de înțelepciune, spune: „cu privire la felul vostru de viaţă din trecut, să vă dezbrăcaţi de omul cel vechi care se strică după poftele înşelătoare şi să vă înnoiţi în duhul minţii voastre şi să vă îmbrăcaţi în omul cel nou, făcut după chipul lui Dumnezeu, de o neprihănire şi sfinţenie pe care le dă adevărul.” – Biblia, Efeseni 4:22-24

„Dezbrăcarea” minții noastre de tiparele vechi de gândire ce până azi determinau comportamentul nostru și înnoirea gândului vor avea ca rezultat direct și natural schimbarea temperamentului.

Temperamentul poate fi schimbat.

Tu ești cel ce ai control deplin asupra minții tale.

Te naști cu bagajul comportamental moștenit de la părinți însă trăiești așa cum alegi.

Poți alege azi să-ți schimbi temperamentul! Tot universul e de partea ta.

Dumnezeu însuși dorește să-i semeni în temperament/comportament, așa că, îndrăznește!

Primul pas e să conștientizezi că e posibilă această schimbare. Pentru că singurele limite în univers sunt cele pe care mintea noastră le acceptă ca limite.

Nu există nimic implacabil în univers decât iubirea.

Alege să-ți rescrii temperamentul intenționat, după forma iubirii!

Se poate și da, chiar și tu poți! 🙂
Succes! 🙂

Temperamentul poate fi schimbat!
Etichetat pe:                        

Lasă un răspuns