„Oamenii își imaginează că gândurile pot fi ținute secrete dar nu e posibil. Ele se cristalizează în obiceiuri și se solidifică în circumstanțe.”
– James Allen, As a man thinketh
În vremurile copilăriei, îmi plăcea să observ cum din ouă de albine cresc larve care ies apoi din faguri și zboară. O adevărată minune a creației! Mai puțin plăcut era să observ omizile, în călătoria lor spre …fluture. 🙂
Tot din acele vremuri, îmi amintesc un gând care spune: „Păzește-ți inima mai mult decât orice căci din ea ies izvoarele vieții” – Proverbele 4:23, Biblia
N-am înțeles zeci de ani acest verset binecunoscut! Deși îl recitam adesea de când eram copil.
N-am înțeles că în mintea noastră e un laborator de creație sofisticat, ce are potențial nelimitat spre bine sau spre rău. N-am înțeles că prin gândurile mele fac alegeri care îmi ghidează viața spre fericire sau ruină.
Alegeam să dau vina pe împrejurări pentru alegerile proaste pe care le făceam. Să dau vina pe oamenii care mă enervau, mă supărau, mă jigneau. Să dau vina pe ispită pentru căderea în ea.
În timp, am auzit idei precum că „frumusețea e în ochiul celui care privește„; că nu vedem realitatea ci „vedem ceea ce suntem„; că „Devenim ceea ce gândim de dimineața până seara” – Ralph Emerson. Toate astea m-au pus pe gânduri…
Am mai auzit-o și pe asta: „ce iese din gură vine din inimă, şi aceea spurcă pe om” – Isus, Matei 15:18.
Tot Iisus spunea „Căci din inimă ies gândurile rele, uciderile, preacurviile, curviile, furtişagurile, mărturiile mincinoase, hulele.” – versetul 19.
O altă afirmație m-a întors pe dos: „Nimeni nu te poate jigni decât în măsura în care tu îi permiți să o facă„! Cum adică? Nu alții sunt de vină că mă enervez? Că țip, lovesc sau claxonez nervos în trafic?
Inima e de fapt mintea noastră. Unitatea de stocare și de procesare. Ba chiar emițător….radio.
Scriitorul James Allen, în cartea „As a man thinketh” (Așa cum gândește omul) spune că „persoana care își domină slăbiciunea și alungă de la sine toate gândurile egoiste, nu poate fi nici opresor nici oprimat. El este LIBER!”
Da, Dumnezeu te-a creat liber și cu potențial nelimitat! Singurele limitări sunt cele pe care noi le acceptăm. Și prin alegerea noastră, una din cele mai frecvente limitări e să ignorăm că suntem creaturi creatoare!
John Maxwell spune în cartea ‘Dezvoltă liderul din tine’ că „Darul lui Dumnezeu pentru mine este potențialul meu. Darul meu pentru Dumnezeu e cum folosesc acest potențial„.
Cel mai mare potențial e în mintea noastră, reprezentat de gânduri. Ele sunt semințe ce germinează în timp. Gândurile creatoare sunt probabil cea mai neutilizată resursă de pe planetă. Se spune că un om mediu folosește sub 10% din potențialul primit în dar. Ce risipă!
Afirmațiile lui Iisus făcute frecvent: „Nu te teme, crede numai!” mă fac să cred că noi chiar nu realizăm ce potențial imens a lăsat Dumnezeu la îndemâna noastră și noi, în schimb, ne temem!
Ne temem să credem mai mult decât vedem. Ne temem să credem că „totul e cu putință celui care crede” (Iisus).
„În dragoste nu este frică, ci dragostea desăvârşită izgoneşte frica” – Biblia, 1 Ioan 4:18
Și, datorită fricii – care înseamnă lipsa dragostei desăvârșite, nu credem nici în noi, nici în alții și poate nici în puterea lui Dumnezeu, devenind sclavii de o viață ai fricii!
Schimbând gândirea, se schimbă în mod corespunzător viața! Pentru că Universul funcționează nu la întâmplare ci după o cauzalitate foarte precisă:
Mărul nu va face pere și nici omul bun belele!
Umple-ți inima cu gânduri bune, care-ți vor face cinste când se vor ivi la suprafață. Mai devreme sau mai târziu, vor ecloza.
În timp „gândurile se cristalizează în obiceiuri și se solidifică în circumstanțe„, după cum spune James Allen în cartea menționată anterior.
Nu uita faptul că gândurile nu sunt secrete pentru că în timp, aduc roade după felul lor!
Alege ce gândești azi pentru că așa vei fi mâine.
Ești exact așa cum gândești și vei rămâne așa cum continui să gândești (J. Allen).
Destinul nu se făurește undeva departe în univers, independent de noi ci chiar în laboratorul minții noastre, în atelierul omului ascuns al „inimii”. Acolo de unde ies izvoarele vieții.
Acel loc e mintea ta subconștientă, o parte minții care lucrează, inconștient și în liniște, full time, 24h/24. Ea lucrează ca un robot, ca un malaxor creator cu materialul pe care tu i-l dai.
E la dispoziția ta posibilitatea de a o influența. Cum? Prin a-i oferi materie primă de calitate prin intermediul simțurilor și al gândurilor tale voluntare, intenționate. Nu lăsa această mașinărie creatoare plină de potențial să funcționeze aleator, amestecând un amalgam de tot ce prinde.
Vestea cea mai bună e că acolo,în interior, doar TU ești stăpân. Poți pune „demonii” pe fugă. Sau îi poți hrăni și să le oferi un loc călduț.
Fii înțelept și pune-i pe fugă din mintea ta! „Împotriviţi-vă diavolului, şi el va fugi de la voi.” – Biblia, Iacov 4:7
Învață din viața lui Iisus ce înseamnă să spui răspicat și fără frică „Înapoia mea, Satano!” – fiecărui gând rău, fiecărui gând lipsit de dragoste.
Aici stă puterea nemărginită care e la dispoziția noastră. Aceea de a alege să nu fim sclavii propriilor noastre gânduri rele, ci creatorii unui destin bun, acela pe care Creatorul l-a intenționat pentru noi.
Așadar, gândește bine! Gândește de bine. Gândește fără frică.
Gândul tău va ecloza curând din mintea ta subconștientă, precum puiul din ou, precum stejarul din ghindă.
Gânduri bune! 🙂